Tango argentinian Cvartet Passione & Mariano Castro

Cvartetul Passione împreună cu pianistul Mariano Castro – membru al trupei Narcotango, nominalizată la Premiile Latino Grammy – susțin încă din 2015 concerte în care tango-ul, cu farmecul său irezistibil, aduce pe scenă parfumul sud-american.

Tango-ul este un dans și gen muzical care a apărut în orașele Buenos Aires, Argentina , Montevideo, Uruguay. Orchestre ca cele conduse în trecut de Juan D’Arienzo, Francisco Canaro și Anibal Troilo sunt definitorii pentru sunetul tangoului, așa cum îl cunoaștem astăzi. 


CV- Mariano Castro

Muzician complex, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator, solist sau membru în diferite formaţii, Mariano José Castro, argentinian din Buenos Aires s-a stabilit din 2013 în România. A adus cu el vasta sa cultură muzicală, un statut recunoscut la nivel mondial şi o mare bucurie de a cânta. În cariera sa de interpret la pian sau chitară, abordează diferite stiluri muzicale, cântând alături de formaţii de tango, jazz, rock şi muzică clasică.

Din anul 2008, face parte din grupul Narcotango, care realizează o fuziune între tango, jazz şi muzică electronică. Împreună cu Narcotango, Mariano Castro în triplă calitate – interpret, compozitor și orchestrator – a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria „Cel mai bun album de tango”. Cu aceasta trupă, dar și in calitate de pianist și chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. În decembrie 2013, Congresul din Buenos Aires îl declara pe Mariano Castro, împreuna cu ceilalţi membrii ai trupei Narcotango, Personalitate Marcantă a Culturii din Buenos Aires pentru întreaga sa traiectorie artistică şi datorită aportului artistic adus în promovarea culturii argentiniene.

Cu sprijinul „Academiei Naţionale de Tango”, al Ambasadei Argentinei în România, Secretariatului Naţional de Cultură al Argentinei, Guvernului din Buenos Aires şi al Ministerului de Relaţii Externe, Mariano Castro a realizat workshopuri despre istoria şi evoluţia tangoului, fiind prezent în universităţi, şcoli, asociaţii culturale din SUA, Spania, Brazilia, Columbia, Italia şi România.

Mariano Castro şi-a început pregătirea muzicală la vârsta de 9 ani, când a început să studieze pianul şi chitara. La 18 ani (1993) a fost admis la Conservatorul Muzical Melani din Buenos Aires, unde a studiat în paralel cele două instrumente. S-a perfecţionat cu Vera Anosova (Rusia), Rubén Ferrero (Argentina), Norman Simmons (SUA), Nicolás Ledesma (Argentina). După încheierea studiilor a fost profesor de pian și chitară la Conservatorul Muzical Melani din Buenos Aires și a condus cursuri de master despre interpretarea tangoului, atât în Argentina cât și în alte țări.

La un an după stabilirea sa în România, a fost solicitat să scrie aranjamentele pentru programul turneului „Duelul Viorilor”, cu participarea violoniştilor Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru. Cu acest prilej a aranjat într-o versiune originală Anotimpurile porteños de Astor Piazzolla, variantă foarte bine apreciată de publicul român.

În 2015 începe colaborarea cu cvartetul Passione, alături de care realizează susţinerea muzicală în spectolele de tango argentinian ”Luna Tango” precum şi concertele cu muzică de tango argentinian intitulate “LunaTango Concert” în săli precum ArCub (Bucureşti), Opera Română –  Craiova şi Filarmonica ”Oltenia” (Craiova).

Tot în 2015 apare ca pianist solist alături de diferite orchestre din Romania, precum Orchestra de Cameră Radio (Bucureşti), Kamerata Kronstadt (Braşov), Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Piteşti în concertele intitulate ”Tango Simfonic”, împreună cu cântăreaţa argentiniană Analia Selis, aranjamentele muzicale fiind realizate integral de către Mariano Castro.

În 2016 devine parte a ansamblului ArgEnTango ca pianist, alături de Răzvan Suma (violoncel), Rafael Butaru (vioară) Omar Massa (bandoneon) şi Analia Selis (voce).